Lasin kierrättäminen on sekä helppo että tehokas ympäristöteko, jonka jokainen kuluttaja ja yritys voi vaivattomasti tehdä. Forssalainen Uusioaines pystyy kierrättämään lasin sataprosenttisesti.
Lasipakkausten kierrättäminen on todellinen ympäristöteko, sillä jokaista kierrätykseen lajiteltua lasipakkauskiloa kohden hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa puoli kiloa. Kuluttajat ovatkin jo löytäneet lasinkierrätyksen helppouden: esimerkiksi vuonna 2019 lasipakkauksia kerättiin Suomessa 25 miljoonan kilon verran.
Lasinkierrätykseen erikoistuneessa, forssalaisessa Uusioaineksessa tiedetään kuitenkin, että monilla yrityksillä olisi vielä matkaa kirittävänä lasinkierrätysasioissa.
– Lasin kierrättäminen on todella helppo tapa pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä ja vaikuttaa ympäristöasioihin. Meidän kauttamme kierrätetty lasi päätyy sataprosenttisesti uusiokäyttöön, kertoo Foamit Group:in prosessikehityspäällikkönä työskentelevä Tiina Partanen.
Uusioaines kuuluu Foamit-konserniin, joka Suomen lisäksi valmistaa vaahtolasia myös Ruotsissa ja Norjassa. Foamit Group on osa Partnera Oyj:tä. Uusioaineksen tavoitteena on, että kaikki lasi päätyisi kiertoon. Partasen mukaan erityisesti yrityksillä on vielä paljon potentiaalia lisätä kierrätysastettaan.
– Jokaisen meistä on tehtävä osansa hiilijalanjäljen pienentämisen eteen. Lasin kierrättäminen on yksi todella helppo tapa toteuttaa yritysvastuuta.
Uusioaineksella olisi kapasiteettia käsitellä huomattavasti nykyistä enemmän lasia. Yrityksen tavoitteena onkin saavuttaa paras lasinkierrätysaste Euroopan mittakaavassa.
– Tärkeintä olisi, ettei lasia päätyisi turhaan sekajätteenä kaatopaikoille. Sekajätteen käsittely on yrityksille kallista. Vaikka lasin lajittelusta ja kuljettamisesta kierrätyspisteelle syntyykin kustannuksia, on se yritykselle edullisempi ja ekologisempi vaihtoehto, Partanen avaa.
Tänä päivänä suurin osa suomalaisten lajittelemista lasipakkauksista käsitellään kotimaisin voimin Uusioaineksen tehtaalla Forssassa. Vielä muutama vuosi sitten lasipakkausjätettä eli pantittomia lasipulloja ja -purkkeja jatkokäsiteltiin muun muassa Hollannissa ja Englannissa.
Kierrättämällä vaahtolasia rakennusteollisuuteen
Nyt käytännössä jokainen lasinkierrätyspisteeseen palautettu lasi lähtee kiertoon ja päätyy joko uudeksi lasipakkaukseksi, raaka-aineeksi lasivillateollisuudelle tai uudeksi lopputuotteeksi vaahtolasiksi rakennusteollisuuden käyttöön.
– Kun lasi saapuu meille Forssaan, se puhdistetaan. Lasia ei pestä, vaan siitä otetaan pois lasiin kuulumattomat ainekset ja esimerkiksi metalliosat. Tämän jälkeen lasi jaotellaan värin, laadun ja koon perusteella, Partanen selventää.
Pienimmät, alle 6 millimetrin kokoiset lasit päätyvät vaahtolasiksi. Sitä suuremmat lasinsirut saavat uuden elämän esimerkiksi lasipurkkeina tai -pulloina.
– Vaahtolasia käytetään rakennusteollisuudessa ja erilaisissa infran rakentamiskohteissa. Se sopii mainiosti esimerkiksi kostean maapohjan keventämiseksi sekä talojen vierustoille ja rakenteisiin. Kyse on tosi kevyestä ja monipuolisesta tuotteesta, Partanen kertoo.
Aitoa kiertotaloutta
Lasia voidaan kierrättää käytännössä lähes ikuisesti, sillä lasin ominaisuudet eivät heikkene kierrätettäessä. Hukkamateriaalia lasinkierrätyksessä ei siis pääse syntymään.
– Kyse on kiertotaloudesta parhaimmillaan. Emme ainoastaan kierrätä, vaan materiaali pääsee käyttöön yhä uudelleen ja uudelleen. Kierrätetty lasimateriaali luonnollisesti vähentää neitseellisen materiaalin tarvetta ja energian tarvetta lasipakkausten valmistuksessa. Vaahtolasin valmistuksen ansiosta kaikki kierrätetty lasi saadaan rakennusteollisuuden ja infrarakentamisen käyttöön ekologisena materiaalivaihtoehtona, Partanen kertoo.
Vastuullisuus, kiertotalouden hyödyntäminen ja ympäristöarvot ovat muutenkin kiinteä osa toimintaa ja arvoja.
– Ne ovat meille itsestäänselvyys ja olennainen osa arkea ja strategiatyötä. Olemme osana strategiatyötä luoneet vastuullisuustavoitteet, ja julkaisemme ensimmäisen vastuullisuusraporttimme alkuvuodesta, Partanen sanoo.
Ei posliinia lasin sekaan
Lasinkierrätyksessä tarkkuus on valttia: jos aikoo kierrättää, kannattaa kierrätys tehdä oikein.
Lasinkierrätyslaitoksessa lasiaineksen seasta poistetaan epäpuhtaudet ja sinne kuulumattomat ainekset. Silti esimerkiksi posliiniastioita päätyy lasinkeräykseen turhan usein.
Posliini lajitellaan aina sekajätteeseen, sillä se sulaa eri lämpötilassa kuin lasi, ja sen poistaminen lasiaineksen seasta kuluttaa ylimääräistä energiaa.
Posliinin lisäksi lasinkeräykseen ei saa laittaa myöskään keittiölasia, eli esimerkiksi juomalasit ja kahvipannut eivät kuulu tavallisen lasin sekaan.
Lähde: Newspoolin artikkeli