Referenssit

Foamit suojaa historiallisia rakennuksia Iso-Britanniassa

Mielenkiintoinen esimerkki vaahtolasimurskeen käytöstä on historiallisten brittirakennusten kunnostaminen. Foamit auttaa näissä projekteissa toteuttamaan hengittävän ja kosteusvaurioita ehkäisevän alapohjan.

Brittiläinen perheyritys Womersley’s on toiminut yli 20 vuotta alansa johtavana perinteisten rakennusmateriaalien ja -maalien toimittajana ja valmistajana. Yritys tarjoaa apua ja asiantuntemusta asiakkaidensa erilaisiin projekteihin, aina pienistä korjauksista ja saneerauksista mittaviin ja vaativiin restaurointeihin.

Hengittävät, eristetyt kalkkibetonilattiat ovat yleistyneet laajalti Iso-Britanniassa.  Womersley’s on toteuttanut niitä moniin vanhoihin rakennuksiin, joissa on erityisen tärkeää ehkäistä kosteusongelmia käyttämällä hengittäviä alapohjarakenteita ja materiaaleja, kuten Foamit-vaahtolasimurske.

Lambeth Palace

Lambeth Palace on Lontoossa Thames-joen etelärannalla sijaitseva historiallinen rakennus, joka on toiminut lähes 800 vuotta Canterburyn arkkipiispan virallisena asuinpaikkana.

Vuosien varrella on etenkin palatsin suurta salia korjattu ja rakennettu lukuisia kertoja.

Viimeaikaisissa kunnostustöissä rakennuksen huoltajat, arkkitehti ja pääurakoitsija halusivat välttää vastaavissa tyypilliset kosteusriskit. Ne syntyvät, kun liian tiiviit alapohjan rakenteet estävät rakennuksen alle pääsevän veden valumisen pois, minkä tuloksena vesi voi nousta ulkoseiniin.

Uudesta lattiasta haluttiin kuiva, eristetty ja hengittävä. Tämän varmistamiseksi alapohjaan asennettiin vettä läpäisevä 225 mm:n kerros Foamit 30 -vaahtolasimursketta. Sen päälle sijoitettiin geotekstiilikalvo sekä lasikuituvahvisteinen 100 mm:n kalkkibetonikerros. Seuraavana vuorossa olivat lämmitysputket, 80 mm paksu hydraulinen kalkkipohjainen vahviketaso ja lopulta kivilaatat.

Aisled Barn, Halifax

Halifaxissa, Shibdenin laaksossa sijaitseva Aisled Barn on alun perin navettana toiminut 1500-luvun rakennus. Se koostuu tammipuurungosta ja paksuista kivisistä ulkoseinistä, joista osa on uusittu 1700-luvun lopulla. Nykyisin asuinkäyttöön muutetun rakennuksen puurungot, rakenne ja luonne on säilytetty mahdollisimman alkuperäisinä.

Joissakin vastaavissa kohteissa on alkuperäinen lattiarakenne korvattu tiiviillä betonisella alapohjalla, joka estää rakennuksen alle pääsevän veden poistumisen. Aisled Barnissa haluttiin toimia toisin.

Sementtilattia, maa- ja kiviaines poistettiin, jotta maata saatiin kaivettua 425 mm lopullista lattiakorkeutta alemmas. Rakenteen pohjalle asennettiin Foamit 30 -vaahtolasimurskeesta 250 mm:n vettäläpäisevä kerros, jonka sisään sijoitettiin rei’itettyjä viemäriputkia. Ne ovat tarpeen, sillä savimaa saattaa toimia myös vettä keräävänä kaivona. Tämän kerroksen päälle asennettiin kosteutta eristävä kalvo, 75 mm polyuretaanieristys, lattialämmitysputket ja 100 mm kiillotettua betonia.

Chorley Old Hall, Alderley Edge

Chorley Old Hall on Englannin kansalliseen perintöluetteloon kuuluva kartano Alderley Edgessä, Cheshiressä. Se on paikkakunnan vanhin asuttu rakennus, jonka juuret ulottuvat 1300-luvulle saakka. Historiansa aikana taloon on tehty joitakin muutoksia, ja vuonna 1915 se kunnostettiin täysin.

Viimeisimpien lisäremonttien yhteydessä haluttiin suojella rakennuksen alla olevia arkeologisia jäänteitä. Samalla tavoitteena oli välttää tyypillisiä tiiviiden betonipohjien kosteusongelmia varmistamalla lattiarakenteen hengittävyys.

Betonilattiapäällysteet ja läpäisemättömät kerrokset poistettiin, jolloin arkeologit saattoivat tutkia niiden alta paljastuvaa maata. Tämän jälkeen lattiaan asennettiin pohjaksi geotekstiilikalvo sekä 250 mm:n vettäläpäisevä kerros vaahtolasimursketta, jonka päälle tuli toinen geotekstiilikalvo. Sen ylle sijoitettiin kevyen teräksisen vahvikeverkon suojaamat lämmitysputket, 85 mm:n lasikuitukerros ja hydraulinen kalkkitasoitekerros. Lopuksi työ viimeisteltiin lattiapäällysteellä.

Ota yhteyttä

Soita 050 432 5805 tai

Pyydä tarjous