Talonrakentaminen

Foamit virtaviivaisti Ouluhallin laajennuksen työvaiheita

Oulun alueen suosituimman urheilukeskuksen, Ouluhallin, laajennuksessa Foamitia käytettiin maanvaraisen alapohjan sisätäytön materiaalina. Kaupungin ja kävijämäärien kasvamisen takia vuonna 1986 rakennettu halli oli peruskorjauksen ja laajennuksen tarpeessa.

Perustamistapalausunnossa suositeltiin Ouluhallin laajennuksen maanvaraisen alapohjarakenteen toteuttamista kevennettynä. Suurelle henkilömäärälle mitoitetun alapohjarakenteen keventeeksi etsittiin mahdollisimman laadukasta ja pitkäikäistä materiaalia.

Foamitin laatu säilyy pitkään, koska vaahtolasi ei sisällä orgaanisia aineita, jotka voisivat muuttaa sen rakennetta. Orgaanisten aineiden puuttuminen mahdollistaa myös paremman sisäilman, mikä on suuressa urheilu- ja tapahtumahallissa tärkeää.

Vaahtolasimurskeen laadukkaan kevennysominaisuuden ansiosta laajennuksen alapohjaa ei tarvitse tehdä kantavana, vaan sen voi tehdä maanvaraisena. Mursketta käyttämällä vältytään paalulaatan toteutukselta, mikä säästää aikaa ja rahaa.

Foamit käy kevennysmateriaalin lisäksi myös kapillaarikatkoksi, jolloin se suojaa rakenteita maasta kapillaarisesti nousevalta kosteudelta. Hankkeen työmaamestarina toimivan Peab Oy:n Antti Raatikaisen mukaan vaahtolasin soveltuvuus moneen eri työvaiheeseen on hyödyllistä.

– On yksi työvaihe vähemmän, kun kapillaarikatkoa ei tehdä erikseen. Se on yksinkertaistanut työvaihetta, kun Foamitin käytön ansiosta kapillaarimursketta ei tarvita.

Foamitilla korvattiin osittain myös laajennuksen alapohjan lämmöneristystä. Vaahtolasin hyvän lämmöneristävyyden ansiosta alapohjarakenteesta jätettiin pois yksi 75 millimetrin levykerros EPS-eristettä.

Tiivistäminen onnistuu tavanomaisilla välineillä

Kasautuvuutensa ja keveytensä ansiosta vaahtolasimurske on helposti kuljetettavaa, varastoitavaa ja työstettävää. Vaahtolasimurskeen tiivistäminen ei vaadi erikoistoimenpiteitä, vaan sen voi tiivistää samoilla välineillä kuin muitakin maa-aineksia. Tiivistäminen onnistuu täryttämällä, tela-ajoneuvolla ja jyrällä. Ouluhallin hankkeessa työvaihe suoritettiin jyrällä ja isolla maantiivistäjällä täryttämällä.

Tiivistämisen jälkeen vaahtolasikerros on erittäin kantava ja tasainen, minkä vuoksi sen päälle on tehokasta tehdä alapohjan betonilaatta. Ouluhallissa kerrosten välissä käytetään Foamitin ohjeiden mukaisesti suodatinkangasta, koska se estää betonin valumisen murskeen väleihin ja toimii samalla laakerikerroksena.

Kierrätysmateriaali raaka-aineena sai kiitosta

Foamitin ympäristöystävällisyys – erityisesti raaka-aineen materiaali – oli Ouluhallin hankkeeseen osallistujille positiivinen asia. Vaahtolasi valmistetaan kierrätetystä lasista, joka puhdistetaan ja jauhetaan ennen uunissa paisuttamista.

Vaahtolasista ei myöskään haihdu tai liukene ympäristöön haitallisia aineita tavanomaisissa käyttökohteissa. Siksi se sopii erinomaisesti esimerkiksi pohjavesialueilla käytettäväksi.

– Lähtökohtaisesti on erittäin hyvä asia, että Foamit soveltuu myös pohjavesialueille, joita on Oulussakin paljon, Antti Raatikainen sanoo.

Murskeen hiilijalanjälki on markkinoiden alhaisin. Keveytensä ansiosta mursketta voi kuljettaa suuria määriä kerralla, mikä vähentää kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.

Vaahtolasin käyttö myös säästää neitseellisiä raaka-aineita ja sitä voi uudelleen käyttää samaan tapaan kuin puhtaita maa-aineksia.

Ota yhteyttä

Soita 050 432 5805 tai

Pyydä tarjous