Talonrakentaminen

Foamitilla pienempi kosteusrasitus päiväkodille

Lahtelaisen Humpulan päiväkodin vanha rakennus asetettiin aikoinaan käyttökieltoon haitallisten mikrobikasvustojen ja niistä johtuvien sisäilmaongelmien takia. Tilalle rakennetaan uusi laadukas ja terve päiväkoti lapsille ja päiväkodin työntekijöille.

Terveellisen sisäilman varmistamiseksi ja rakennuksen elinkaarikustannusten hallitsemiseksi rakenteiden kosteusrasitusta päätettiin pienentää rakennuksen alapohjassa vaahtolasimurskeen avulla. Foamit toimii kapillaarikatkona, jolloin vesi ei pääse imeytymään pohjamaasta rakenteeseen.

– Foamit oli paras vaihtoehto kohteeseen. Vaahtolasimurskeessa kapillaarinen nousu on pientä. Se vähentää alapohjan kosteusrasitusta ja pienentää mahdollisten kosteusongelmien riskiä tulevaisuudessa, toteaa kohteen rakennesuunnittelusta vastaava Jussi Suontama Päijät-Suunnittelu Oy:stä.

Puhdistetusta ja palamattomasta kierrätyslasista valmistetussa ympäristöystävällisessä vaahtolasissa ei ole orgaanisia aineita, joten se säilyttää ominaisuutensa vuosikymmenten kuluessa.

– Vaahtolasin mukana ei tule ollenkaan eloperäistä ainetta. Se on turvallinen valinta siinäkin mielessä, korostaa Suontama.

Kevyt Foamit asennettiin puhaltamalla

Keveyden ja kasautuvuuden ansiosta Foamit on nopea asentaa. Rakeen karkea pinta ja kulmikas muoto takaavat murskeen pysymisen kasalla. Mursketta on helppo käsitellä ja myös varastoida työmaalla.

Nopeutta työhön toi myös murskeen asentaminen alapohjaan puhaltamalla. Puhaltamiseen päädyttiin tontin ahtauden ja rakennuksen 40-metrisen leveyden aiheuttamien haasteiden takia: vanhan päiväkodin ja puistoalueen väliin jäävällä kaistaleella pystytään työskentelemään vain kahdelta sivulta, joten maansiirtokoneilla operoiminen ei tullut kyseeseen.

– Rakennuksessa on kantava ja tuulettuva alapohja. Sinne puhallettiin 300 millin paksuinen patja vaahtolasimursketta. Osa vaahtolasista puhallettiin suoraan avotilaan ja osa ontelolaattoihin, kertoo kohteessa työmaamestarina toimivan Rakennusliike Olavi Järvinen Oy:n Teijo Näveri.

Murskeen asentamista nopeuttaa myös sen hyvä kantavuus tiivistämättömänäkin. Täytön päällä pystyy kävelemään ja työskentelemään heti.

Foamit

  • Keveyden ja korkean kitkakulman ansiosta nopea asentaa
  • Toimii rakenteessa kapillaarikatkona
  • Ei sisällä orgaanisia aineita
  • Säilyttää kevenneominaisuutensa
  • Markkinoiden alhaisin hiilijalanjälki

Keveys, lämmöneristävyys ja kapillaarikatko etuina alapohjissa

– Tämä on paalutettava kohde, joten Foamit toimii samalla alapohjarakenteen keventeenä. Se ei aiheuta lisäkuormitusta. Lisäksi vaahtolasi eristää hyvin lämpöä, joten se toimii eristeenä anturan suuntaan, kertoo Teijo Näveri.

– Olemme käyttäneet vaahtolasimursketta aiemmin muissakin rakennuskohteissa, mutta emme koskaan ennen näin laaja-alaisesti, toteaa päiväkotihankkeen rakennusteknisten töiden valvoja Petri Rantatupa Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:stä.

Hän kuvaa Foamitia toimivaksi materiaaliksi ja voi suositella sitä käytettäväksi vastaaviin tuuletettuihin alapohjatiloihin, joissa tarvitaan kapillaarikatkoa, hyvää lämmöneristävyyttä ja kevyttä täyttömateriaalia.

Vaahtolasilla pienin hiilijalanjälki

Rakentamisen elinkaaren hiilijalanjäljen pienentäminen on yhä tärkeämpää. Humpulan Vihreän lipun päiväkodin tulevat käyttäjät saavat hyvän esimerkin kierrätyksen hyödyistä, kun oman päiväkodin rakentamisessa on käytetty 100-prosenttisesti ekologisesta materiaalista valmistettua vaahtolasimursketta. Foamit on uusiokäyttöinen ja sen hiilijalanjälki on luokassaan alhaisin.

Humpulan päiväkodin rakennuttajana toimii Lahden Tilakeskus.

Lataa artikkeli PDF-muodossa.

Ota yhteyttä

Soita 050 432 5805 tai

Pyydä tarjous