Talonrakentaminen

Kevyt vaahtolasimurske tekee kermityöstä sujuvampaa

Hämeenlinnan ABC Tiiriön vesikaton saneeraustöissä sisäpuolinen vedenpoisto muutettiin ulkopuoliseksi poistoksi. Yli kymmenen vuotta vanhan huoltoaseman vesikaton muutostöissä konesaumapeltikaton sisäpuoliset vedenpoistokourut korvattiin ulkopuolisilla kaivoilla.

Foamitista valmistetuilla kallistuksilla varmistettiin, ettei katolle jää kosteusriskiä aiheuttavaa seisovaa vettä, vaan vesi ohjautuu ulosheittokaivoihin.

Saneerauksen suorittaneen Tampereen Katehuolto Oy:n Sami Pekkalan mukaan Foamit valittiin kallistusten materiaaliksi sen kitkakulmaisuuden vuoksi. Suuren kitkakulman ansiosta murske kasautuu ja asettuu paremmin kuin kevytsora, mikä toi säästöä työajassa.

– Foamitin etuna kilpailijoihin nähden on, että se pysyy hyvin kasassa eikä sen päälle tarvitse asentaa laakerivillaa kermin alle. Rakeet sitoutuvat hyvin yhteen, jolloin murske pysyy paikallaan jiirissä, Pekkala kertoo.

Villan poisjättäminen tuo materiaalisäästöjä, ja mahdollistaa matalana tehdyn ratkaisun. Tällöin mahdolliset reunojen korotukset jäävät mataliksi tai kokonaan pois. Villalla tehtävän työvaiheen pois jättäminen lisää näin kustannustehokkuutta.

– Työ nopeutuu, kun on yksi materiaali vähemmän käsiteltävänä.

Talonrakentamisessa lopputuloksen laatua ja pitkäikäisyyttä lisää se, ettei Foamit sisällä orgaanisia ainesosia, jotka voisivat muodostaa kasvualustan homeelle. Pekkala on käyttänyt vaahtolasimursketta muissakin soveltuvissa käyttökohteissa Siporex-rouheen korvaajana.

Foamit mahdollistaa matalan ratkaisun katon reunojen mukaan. ABC Tiiriöllä reunaa korotettiin vain 50 mm, koska villaa ei käytetty.

Kantava Foamit nopeuttaa työntekoa

Foamitin helpon työstettävyyden ansiosta murske on kätevä asentaa. Foamitin kantavuus mahdollistaa sen, että murskeen päällä voi myös kävellä asennuksen jälkeen, mikä nopeuttaa työn etenemistä ja tuo säästöjä työajassa.

– Päällä käveltävyys helpottaa kermin asennusta. Esimerkiksi jiiriä ei tarvitse tehdä uudestaan, vaikka murskeen päällä kävelee, Pekkala kertoo.

Ympäristöystävällinen Foamit-murske toimitettiin ABC Tiiriölle kuution suursäkeissä. Pekkalan mukaan suursäkit ovat kooltaan käytännöllisiä, koska kohteisiin tarvitaan usein monta kuutiota mursketta. Suursäkeissä ylijäävä materiaali on helppo säilyttää ja kuljettaa seuraavaan käyttökohteeseen.

Suursäkeistä murske levitettiin lapioilla ja ämpäreillä katolle, jonka jälkeen se asennettiin normaaliin tapaan kaadoksi.

Huoltoaseman katolla vaahtolasimurskeen paikoilleen asettumista tehostettiin kevyellä jyräämisellä. Pekkalan mukaan jyrääminen onnistuu esimerkiksi kermirullalla tai nurmijyrällä. Myös vaahtolasin voimakkaampi tiivistäminen on helppoa, koska se ei vaadi erikoiskalustoa.

Foamit-murskeen päälle kermi asennetaan normaaliin tapaan. Työn sujuvuutta lisää Foamitin keveys.

– Kermityö on raskasta, joten on hyvä, että materiaalit ovat kevyitä. Työ on tällöin miellyttävämpää asentajille, Pekkala kertoo.

Ota yhteyttä

Soita 050 432 5805 tai

Pyydä tarjous