Vaahtolasimursketta asennetaan välipohjaan.

Talonrakentaminen

Peruskorjauksessa huomioidaan sisäilma ja akustiikka

Historialliseen Solo Sokos Hotel Torni Helsinkiin tehdään täydellinen peruskorjaus, jonka käyttöikätavoite on 30 vuotta. Yhtä mittavaa korjaushanketta ei ole vuonna 1931 rakennettuun hotelliin aiemmin tehty. Suomen ensimmäiseksi pilvenpiirtäjäksi tituleeratun rakennuksen välipohjien uusimisessa käytetään Foamit-vaahtolasimursketta.

Foamit toimii korjauskohteen välipohjissa täyttömateriaalina, joka muodostaa tukevan alustan betonivalulle. Materiaalivalinnassa tärkeiksi nousivat vaahtolasin keveys, turvallisuus ja akustiset ominaisuudet.

Ramboll Finland Oy:n korjausrakennesuunnittelun projektipäällikön Veli-Matti Kantosen mukaan Foamitin käytöllä saavutetaan parempi ilmaääneneristys kuin monilla muilla vastaavilla kevyillä materiaaleilla.

– Foamitissa on massaa, joka on eduksi akustiikalle, mutta se on silti kevyttä. Keveys on tärkeää, koska kyseessä on vanha rakennus, jonka rakenteiden kapasiteetti tulee huomioida, rakennesuunnittelusta vastaava Kantonen kertoo.

Kierrätyslasista valmistetulla vaahtolasimurskeella on markkinoiden alhaisin hiilijalanjälki.

Ympäristöystävällisellä Foamit-murskeella täytetään välipohjien alalaattapalkistojen onkalotilat. Täytön päälle laitetaan suodatinkangas, jonka jälkeen asennetaan uudet raudoitetut pintalaatat. Vaahtolasin suuren kitkakulman ansiosta murske pysyy kasassa ja muodostaa tasaisen ja tukevan alustan betonivalulle.

– Foamit pysyy ryhdissään valun alla käytettävissä olevista tuotteista parhaiten, Kantonen kertoo.

Foamit sujuvoittaa vesivahingon kuivatusta

Usein saneerauskohteissa välipohjien vanha ja eloperäistä materiaalia sisältävä täyte päädytään korvaamaan Foamitilla, jonka hiilijalanjälki on luokkansa pienin.

Solo Sokos Hotel Torni Helsingin peruskorjauksessa vanhoja muottilautoista ja betonilaatoista koostuvia rakenteita puretaan pois. Kantosen mukaan Foamit on terveellinen ja turvallinen materiaali välipohjien sisään jätettäväksi.

 – Foamitin etu kilpailijoihin nähden on se, että se toimitetaan kuivana materiaalina. Se on tärkeää, koska emme halua lisätä kosteusrasitusta välipohjaan.

Foamitilla on sisäilman laadukkuudesta kertova M1-luokitus, ja se soveltuukin materiaaliksi joutsenmerkittyihin rakennuksiin. Lisäksi sen paloluokitus on A1.

Vaahtolasimurske on verrattain helppo kuivattaa, mikä on hyödyllistä mahdollisissa vesi- tai muissa vahingoissa. Kuivatus on kustannustehokasta ja kätevää, koska sen voi tehdä paikallisesti, jolloin koko rakennetta ei välttämättä tarvitse purkaa.

– Välipohjarakenteeseen voidaan asentaa lämmintä ilmaa puhaltava kuivatusjärjestelmä. Foamit-murskeen seassa ilma kiertää hyvin eikä murske sisällä orgaanisia aineita, joten ei tarvitse pelätä, että rakenteeseen jäisi jotakin ”muhimaan”, Kantonen kertoo.

Ota yhteyttä