Talonrakentaminen

Peruskorjauksessa huomioitiin sisäilma ja akustiikka

Historialliseen Solo Sokos Hotel Torni Helsinkiin tehtiin täydellinen peruskorjaus, jonka käyttöikätavoite on 30 vuotta. Yhtä mittavaa korjaushanketta ei ole vuonna 1931 rakennettuun hotelliin aiemmin tehty. Suomen ensimmäiseksi pilvenpiirtäjäksi tituleeratun rakennuksen välipohjien uusimisessa käytettiin vaahtolasimursketta.

Foamit toimii korjauskohteen välipohjissa täyttömateriaalina, joka muodostaa tukevan alustan betonivalulle. Materiaalivalinnassa tärkeiksi nousivat vaahtolasin keveys, turvallisuus ja akustiset ominaisuudet.

Ramboll Finland Oy:n korjausrakennesuunnittelun projektipäällikön Veli-Matti Kantosen mukaan Foamitin käytöllä saavutettiin parempi ilmaääneneristys kuin monilla muilla vastaavilla kevyillä materiaaleilla.

– Foamitissa on massaa, joka on eduksi akustiikalle, mutta se on silti kevyttä. Keveys on tärkeää, koska kyseessä on vanha rakennus, jonka rakenteiden kapasiteetti tulee huomioida, rakennesuunnittelusta vastannut Kantonen kertoo.

Kierrätyslasista valmistetulla vaahtolasimurskeella on markkinoiden alhaisin hiilijalanjälki.

Ympäristöystävällisellä Foamit-murskeella täytettiin välipohjien alalaattapalkistojen onkalotilat. Täytön päälle laitettiin suodatinkangas, jonka jälkeen asennetaan uudet raudoitetut pintalaatat. Vaahtolasin suuren kitkakulman ansiosta murske pysyy kasassa ja muodostaa tasaisen ja tukevan alustan betonivalulle.

– Foamit pysyy ryhdissään valun alla käytettävissä olevista tuotteista parhaiten, Kantonen kertoo.

Foamit sujuvoittaa vesivahingon kuivatusta

Usein saneerauskohteissa välipohjien vanha ja eloperäistä materiaalia sisältävä täyte päädytään korvaamaan Foamitilla, jonka hiilijalanjälki on luokkansa pienin.

Solo Sokos Hotel Torni Helsingin peruskorjauksessa vanhoja muottilautoista ja betonilaatoista koostuvia rakenteita purettiin pois. Kantosen mukaan Foamit on terveellinen ja turvallinen materiaali välipohjien sisään jätettäväksi.

 – Foamitin etu kilpailijoihin nähden on se, että se toimitetaan kuivana materiaalina. Se on tärkeää, koska emme halunneet lisätä kosteusrasitusta välipohjaan.

Foamitilla on sisäilman laadukkuudesta kertova M1-luokitus, ja se soveltuukin materiaaliksi joutsenmerkittyihin rakennuksiin. Lisäksi sen paloluokitus on A1.

Vaahtolasimurske on verrattain helppo kuivattaa, mikä on hyödyllistä mahdollisissa vesi- tai muissa vahingoissa. Kuivatus on kustannustehokasta ja kätevää, koska sen voi tehdä paikallisesti, jolloin koko rakennetta ei välttämättä tarvitse purkaa.

– Välipohjarakenteeseen voidaan asentaa lämmintä ilmaa puhaltava kuivatusjärjestelmä. Foamit-murskeen seassa ilma kiertää hyvin eikä vaahtolasi sisällä orgaanisia aineita, joten ei tarvitse pelätä, että rakenteeseen jäisi jotakin ”muhimaan”, Kantonen kertoo.

Vaahtolasipuhallus eteni tehokkaasti

Foamit-vaahtolasimurskeen asennustöistä Sokos Hotel Tornissa vastasi Anpe Oy. Yritys on hoitanut vaahtolasin puhalluksia vuodesta 2014, joten sillä on vahva tuntuma sekä itse materiaaliin että sen asentamiseen eri kohteissa ja olosuhteissa. Pitkästä kokemuksesta oli apua tälläkin kertaa, sillä työkohteeseen liittyi omat erityispiirteensä. 

– Luonnollisesti kohteen korkeus vaati puhalluslinjoille tiettyjä järjestelyjä. Lisäksi ahtaat työmaaolosuhteet toivat omat haasteensa puhalluskaluston ja materiaalitoimitusten sijoitteluun. Mutta nämä ovat meille eri työmailta tuttuja ja ratkaistavia asioita, kertoo Anpen työpäällikkö Pete Opas

Hänen mukaansa itse puhallustyö eteni ammattitaitoisten tekijöiden käsissä tavanomaisen sujuvasti, ja Foamitin vahvan kantavuuden ansiosta hankkeessa päästiin myös reippaasti eteenpäin. 

– Tämän materiaalin etuna asiakkaalle on, että se helpottaa ja nopeuttaa siirtymistä seuraavaan työvaiheeseen, sillä vaahtolasimurskeen päällä voi kävellä heti asennuksen jälkeen. Se on myös täyttömateriaalina tuollaisessa rakenteessa toimiva, koska se ei sisällä orgaanisia aineksia.

Ota yhteyttä

Soita 050 432 5805 tai

Pyydä tarjous