Edut ja hyödyt
Markkinoiden kevyin kevennys- ja eristemateriaali Foamit painaa vain viidesosan vastaavaan maa- ja kiviainesmäärään verrattuna. Tämä on ratkaiseva etu kuljetuksissa, varastoinnissa ja työskentelyssä.
Hyvä kasautuvuus helpottaa Foamitin käsittelyä kuljetuksissa, varastoinnissa ja työmaalla. Kohteeseen tuotaessa vaahtolasi ei leviä ympäristöön vaan kasautuu ilman erillisiä tukirakenteita.
Vahva kantavuus helpottaa ja tehostaa työmaatyöskentelyä, sillä murskeen päällä voi kävellä jo ennen tiivistämistä. Se muodostaa myös kerralla kantavan ja kestävän valualustan esimerkiksi pintalaatoille.
Valmistus
Vaahtolasimurske valmistetaan Suomessa Uusioaines Oy:n tuotantolaitoksessa Forssassa. Raaka-aineena on keräyslasi, josta on teollisessa prosessissa puhdistettu metalli ja muut epäpuhtaudet.
Valmistuksessa lasinsirut jauhetaan alle 0,1 mm:n jauheeksi, johon sekoitetaan vaahdotusagenttia. Lasijauhe kuumennetaan uunissa noin 900 asteen lämpötilaan, jolloin se paisuu lähes viisinkertaiseksi. Valmis vaahtolasi sisältää noin 8 tilavuusprosenttia lasia ja 92 % ilmaa. Jäähtyessään vaahtolasilevyt pirstoutuvat vaahtolasimurskeeksi, jolle tehdään käyttötarkoitusten mukaan murskausta ja seulontaa.
Vaahtolasimursketta on käytetty Euroopassa infra- ja talonrakentamisessa yli 25 vuoden ajan hyvällä menestyksellä. Ensimmäiset vaahtolasitehtaat perustettiin 1980-luvulla Sveitsissä ja Saksassa. Pohjoismaista vaahtolasimursketta on käytetty infrarakentamisessa eniten Norjassa, jossa on ollut tuotantoa 1990-luvulta lähtien.
Ympäristö
Foamit on ympäristön näkökulmasta suositeltava murskevaihtoehto. Sen hiilijalanjälki on luokassaan alhainen, ja se valmistetaan Suomessa 99-prosenttisesti kierrätyslasista, joka on tarkkaan seulottu, kelpuutettu ja puhdistettu tuotantoon sopivaksi.
Palamaton vaahtolasi ei aiheuta myrkyllisiä päästöjä sisäilmaan eikä haitallisia liukoisuuksia ympäristöön, joten sitä voi käyttää myös pohjavesialueella. Se kuuluu Nordic Ecolabel -tuotetietokantaan ja täyttää Joutsen-merkittyjen talojen sekä rakennusmateriaalien M1-päästöluokituskriteerit. Foamit on myös täysin kierrätettävä: vaahtolasi voidaan helposti kerätä kohteesta talteen uudelleen käytettäväksi.
Lue lisää Foamitin ympäristövaikutuksista ja hyväksynnöistä.
Hankinta
Foamitin toimitukset sujuvat ketterästi ja fiksusti sekä kustannusten että ympäristön kannalta. Vaahtolasimurskeen keveys ja kasautuvuus helpottavat sen käsittelyä, ja kuljetuksissa autoon saadaan materiaalia enemmän, mikä pienentää hiilijalanjälkeä. Samoista ominaisuuksista on etua myös varastoinnissa.
Vaahtolasimurskeen saa infratyömaalle ripeästi ja täsmällisesti 2–3 työpäivässä. Foamit 20 -vaahtolasimursketta saa säkeittäin jälleenmyyjiltä ja irtomurskeena yli 20 m3:n tilauksiin suoraan Foamitin tehtaalta.
Foamit on teknistaloudellisesti järkevä valinta sekä infra- että talonrakentamiseen. Vaahtolasimurskeen ainutlaatuinen keveys ja kasautuvuus helpottavat sen käsittelyä, tehostavat kuljetuksia ja säästävät aikaa rakentamisessa. Nämä edut kertautuvat kaikissa työvaiheissa, mikä keventää projektin kokonaiskustannuksia.
Asentaminen
Foamit-vaahtolasimurske voidaan asentaa kohteessa helposti paikalleen puhaltamalla. Asennusvaihe ei vaikuta muihin rakennustöihin, sillä materiaali siirtyy kohteeseen puhallusletkua pitkin.
Puhaltaminen säästää myös aikaa ja työtä. Se on menetelmänä nopea, ja puhallettaessa vaahtolasi menee kasaan ja tiivistyy, jolloin sen kantavuus kestää päällä kävelyn ilman erillisiä kulkusiltoja tai muita tukirakenteita.
Lue lisää Foamitin asentamisesta infrarakentamisessa ja talonrakentamisessa.
Foamitin tiivistyvyys on infrarakentamisessa noin 10–25 % riippuen käyttökohteesta ja tiivistystavasta. Vaahtolasi tiivistyy jo puhallettaessa ja mahdollistaa laadukkaan lopputuloksen sekä infra- että talonrakentamisessa vähemmällä vaivalla.
Etuna on myös, että tiivistämisen jälkeen murskekerros on stabiili ja kestävä, mikä on merkittävä etu jatkotöiden kannalta. Tiivistämistä ei tarvita välttämättä lainkaan pyörä- ja jalankulkuteillä tai jos Foamitia käytetään täyttönä ilman kantavuustarpeita.
Lue lisää Foamitin tiivistämisestä infrarakentamisessa ja talonrakentamisessa.