Uutta elämää Joensuun torille 

Joensuun perinteikäs tori ei tulevaisuudessa enää hiljene talvisin. Torille nouseva uusi liikerakennus tuo Pohjois-Karjalan tärkeimmän kaupungin ydinkeskustaan uutta elämää ympäri vuoden. 

Rakennushankkeen tavoitteena on elävöittää Joensuun keskustaa kaupunkilaisten kokoontumispaikkana. Uuden tuote- ja palvelutarjonnaltaan monipuolisen ja nykyaikaisen kauppahallin myötä torielämä ja -kauppa pyritään saamaan Joensuussa ympärivuotiseksi. 

Uuden liikerakennuksen rakennuttajana toimii Pohjois-Karjalan Osuuskauppa.  Rakennusprojektin pääurakoitsija on Joensuun HS-Kiinteistösaneeraus Oy. 

Hanke tuo yhteensä yli 95 henkilötyövuotta töitä paikallisille pohjoiskarjalaisille urakoitsijoille. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 5,6 miljoonaa euroa. 

Rakennustyömaa-alueen pinta-ala on noin 3 250 neliömetriä, joten se valtaa yli puolet Joensuun torista. 

Työt aloitettiin syksyllä 2022 ja rakentamista jatketaan läpi talven koko liikerakennuksen peittävän hupun alla. Alustavan aikataulun mukaan työt valmistuvat kesällä 2023.  

Torin Siltakadun puoleiselle laidalle sijoittuvaan uuteen kaksikerroksiseen liikerakennukseen tulee kerrosalaa noin 1 000 neliömetriä. Rakennukseen on tulossa monimuotoiset yhteiset asiakastilat sekä yhteensä 10–15 erilaista liike- ja toimipaikkaa kahviloille, ravintoloille ja erikoisliikkeille. 

Suunnittelussa on huomioitu sidosryhmien ja PKO:n omistajien toiveet, joiden mukaan rakennusmateriaaleina käytetään puuta, kiveä ja lasia.  

Työt aloitettiin tulevan liikerakennuksen kohdalla olevan laatoituksen purkamisella. Vastaavasti torin Koskikadun eli Carelicumin puoleisella laidalla sijainneen vanhan puretun kauppahallin kohdalle tehtiin uusi laatoitus.  

Vaahtolasilla ratkaistiin haastavat pohjatäytöt

Urakoitsijan työmaainsinöörinä hankkeessa toimiva Leevi Tuunainen kertoo, että rakennuksen runko koostuu liimapuukehistä, jotka on kasattu noin 150 liimapuupilarista ja -palkista.

– Kehien päälle ja väleihin tulee katto- sekä ulkoseinäelementtejä. Rakentamisessa mennään nyt vaiheessa, jossa kiinteistön muoto alkaa hahmottua. 

Liikerakennushankkeessa Tuunainen on päässyt ensimmäisen kerran käyttämään vaahtolasimursketta. Vaahtolasimurske valikoitui materiaaliksi keveyden ja hyvän tiivistyvyyden ansiosta.

– Kauppahallin alla oleva toriparkki ja sen holvi asettivat tiettyjä kuormitusrajoituksia, joiden takia rakennuksen pohjatäyttöjä ei voinut tehdä pelkällä soralla, vaan tähän käytettiin tarkoitukseen erinomaisesti soveltuvaa vaahtolasia. Vaahtolasimurske tiivistyy keskimäärin paljon paremmin kuin kevytsora tai perinteinen sora. 

Liikerakennuksessa Foamit-vaahtolasimurskeella tehtiin alkutäyttö maanvaraisen lattian alle. Asentajilta saatujen kommenttien mukaan vaahtolasimurske on vaivaton asentaa. 

– Kun vaahtolaismurskekuorman kippasi tuohon työmaalle, se oli helppoa siitä levitellä kauhakuormaajalla alueelle. Ja tässä meillähän tämä hankkeen alue on varsin iso, lähes puolet torista, Tuunainen kertoo.

Kauppahallin alla oleva toriparkki ja sen holvi asettivat kuormitusrajoituksia, joiden takia rakennuksen pohjatäyttöjä ei voinut tehdä pelkällä soralla. Vaahtolasimurske oli oikea valinta näihin paikkoihin.
Ota yhteyttä

Soita 050 432 5805 tai

Pyydä tarjous