Talonrakentaminen

Wiksbergin kartano herää henkiin

Forssan vanhimman rakennuksen, Wiksbergin kartanon talousrakennuksen lattian kunnostuksessa käytettiin eristemateriaalina luonnonmukaista vaahtolasimursketta. 

Forssan kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä sanoo, että kyseessä on yksi harvoista historiallisista rakennuksista, jotka olemassaolollaan kertovat, kuinka Forssan alueella – ja laajemminkin eteläisessä Suomessa – elettiin 1800-luvulla.

– Forssan teollinen yhdyskunta oli valtakunnallisesti merkittävä ja tämä kartano oli merkittävä osa tätä yhdyskuntaa. Tuolta ajalta tämä on ainoa kartanoympäristöstä säilynyt rakennus.

Alkuperäisen kartanorakennuksen kokonaisuudesta on säilynyt näihin päiviin vain kartanon talousrakennus. Se on tiettävästi rakennettu 1700- ja 1800-lukujen taitteessa. 

Kunnostus luonnonmukaisilla elementeillä

Forssan kaupunki päätti etsiä tulipalossa pahoin vaurioituneelle ja rapistumaan päässeelle rakennukselle uuden omistajan ja käyttötarkoituksen. 

Wiksbergin kartanon viljelypalstayhdistys päätti pelastaa rakennuksen, ja on saanut avustusta rakennuksen korjaamiseen Museovirastosta, Hämeen ELY-keskukselta ja lukuisilta yrityksiltä korjauksen eri vaiheissa. Nyt meneillään olevan korjauksen periaatteita on arvioitu Hämeenlinnan kaupunginmuseon ja Forssan kaupunginarkkitehdin kanssa alapohjan osalta, käytännön toteutusta on ollut ohjaamassa ja suunnittelemassa arkkitehtitoimisto Collaboratorio Oy.

– Rakennus on ennen tulipaloa ollut museon käytössä, pehtoorin asuntona ja viime ajat tyhjillään, kertoo Köykkä. 

Köykän tytär, arkkitehti Mimmi Koponen, sai idean, että rakennus kunnostettaisiin luonnonmukaisilla aineilla: käyttämällä pelkästään vanhoja menetelmiä sekä rakennusaineina savea ja puuta. Ratkaisu kunnioittaisi rakennuksen alkuperäistä henkeä ja historiaa ja olisi myös ekologinen.

Rakennuksen palossa tuhoutunut katto on korjattu ja sisätilojen korjaukset ovat käynnissä. Betonisille alapohjille on tehty myös haitta-ainekartoitus, jossa löytyi betonin kosteuskäsittelyssä käytettyä kreosoottia.

– Sikäli kyse on peruskorjauksesta, että tehdään vanhoilla rakentamisen periaatteilla. Entisöintiä tämä ei kuitenkaan ole, sillä sisällä ei ole enää kauheasti mitään sellaista, mitä rakennuksen kovan kohtalon takia pystyttäisiin palauttamaan entiselleen, Köykkä sanoo.

Alakerroksen kolmesta huoneesta on poistettu betonilattia ja tilalle on tehty uusi lattiarakenne savi-kiviseoksella. Nämä korjatut alakerran huoneet tulevat viljelypalstayhdistyksen käyttöön. Alakerran huoneita voi käyttää esimerkiksi varastotiloina ja kesäisin kokoontumistiloina. Ullakkotilat tulevat puolestaan näyttelytiloiksi. 

Kevytkiviaines toimii eristeenä hyvin

Arkkitehtitoimisto Collaboratorio Oy:n puolesta Viksbergin kartanon kunnostuksen suunnittelussa mukana oleva arkkitehti Kristiina Kuusiluoma kertoo, että rakennuksen alakerran kolmen huoneen lattia haluttiin tehdä luonnon betonista eli polttamattoman saven ja kiven seoksesta. Siksi piti löytää hengittävä eriste savivalun alle.

– Olemme jo pitkään uudisrakentamisen puolella käyttäneet Foamitia. Kevytkiviaines toimii myös eristämisessä hyvin.

Lopullinen lattiapinta myös hiotaan niin, että lattiassa olevat pienet raot menevät umpeen. Hiomisen jälkeen lattia vahataan.

Uusi lattia toimii samalla koelattiana, jonka tiiviyttä seurataan.

– Yhdistettynä luonnon betonilattiaan Foamitilla saadaan lähes yksiaineinen hengittävä lattiarakenne, joka ei ole kosteudelle herkkä. Vaahtolasimurske on kevyttä ja helppoa levittää, tiivistyy kantavaksi alustaksi eikä rakenteeseen tarvitse laittaa lainkaan muovia, Kuusiluoma perustelee.

Vanhan talon maanvaraiseen alapohjaan on lisätty perusmaan päälle noin 30 senttiä vaahtolasia, jonka päälle on levitetty suodatinkangas. Tämän päälle on edelleen tiivistetty savi-luonnonkiviseos. 

– Betonia ei käytetä tässä projektissa ollenkaan. Kun lattiapinta on käsitelty luonnonvahalla, saadaan valmis vettähylkivä lattiapinta, jossa korostuu suomalaisen graniitin ja polttamattoman punasaven luonnolliset sävyt.

Sirkka Köykkä kertoo, että Viksbergin kartanon talousrakennusta palautetaan käyttöön osa kerrallaan.

– Viljelypalstayhdistyksen saamilla avustuksilla, kaupungin korjausavustuksilla ja talkootöillä tätä on tehty. Kesällä 2023 alkanee olla alakerran kolme huonetta ja koko rakennuksen kokoinen ullakkotila valmiina.

Wiksbergin kartanon talousrakennusta palautetaan käyttöön osa kerrallaan. Vaahtolasimurske toimii hyvin myös eristämisessä.
Ota yhteyttä

Soita 050 432 5805 tai

Pyydä tarjous